So`ngi yangiliklar
Navoiyga Mongoliyadan 1000 boshga yaqin Bayat zotiga mansub qo‘ylar olib kelindi
Faollar aytayotgan “iqtidor” egasi oddiy “Virtual valyutachi” boʻlgan...
Rustam Minnixanov boshchiligidagi Tatariston delegatsiyasi Navoiy viloyatiga tashrif buyurdi
Tojikistonning Konibodomida yana to‘rt kishining jasadlari topildi. Mahalliy aholi vahimada
Tahlil qilingan davlat xaridlarida «Davlat xaridlari to‘g‘risida»gi qonunning tegishli modda talablari buzilganlik holatlari aniqlandi
Ichki audit xizmati xodimlarining faoliyati samaradorligini baholash tartibi belgilandi
Bugun havo yanada sovishi kutilmoqda
Media mahsulotlarini “ma’naviy ekspertiza”dan o‘tkazishni joriy etish to‘g‘risidagi qaror bekor qilindi
Anʼanaviy turk nonushtasi: “Kunning oltin taomi”
Dunyoning eng mashhur oshxonalaridan biri boʻlgan Turk oshxonasi, ayniqsa, nonushta madaniyati bilan mashhurdir.
Koʻpincha “Oltin taom” deb taʼriflangan anʼanaviy turk nonushtasi haqiqatan ham unutilmas tajribadir, chunki Turkiyadagi nonushta nafaqat kunlik yoqilgʻi, balki ajoyib sarguzashtdir.
Turk nonushta madaniyatining asoslari
Anʼanaviy turk nonushtasi tulum va kashar, shuningdek, oq pishloq, tvorog va mihalich pishlogʻini oʻz ichiga olgan pishloqlar tanlovidan iborat. Yangi uzilgan bodring, pomidor, qalampir va bargli koʻkatlardan tashqari, mamlakatning Marmara, Egey va Shimoliy Egey mintaqalarida yetishtirilgan yashil va qora zaytun, asal, qoʻlbola murabbo va qaymoq dasturxonga tortiladi. Yangi qizartirib pishirilgan non va simit, lola shaklidagi stakanlarda issiq turk choyi beriladi.
Turk nonushtasining yana bir muhim elementi qattiq qaynatilgan tuxum yoki tuxum, pomidor va ziravolardan iborat mazali taom boʻlgan menemen taqdim etiladi. Dasturxonni toʻldirish va taomlarni hazm boʻlishiga yordam berish uchun bu boy taomdan keyin turk kofesi taklif qilinishi mumkin.
Mahalliy turk nonushtalari: Egey, Qora dengiz, Van va Gaziantep
Turkiyaning baxt sohili boʻylab tortiq qilinadigan odatiy Egey nonushtasi yangi sabzavotlar, koʻkatlar va mazali zaytun bilan toʻldirilgan sogʻlom va yengil taʼmlarni taqdim etadi. Yangi non koʻpincha mahalliy ishlab chiqarilgan zaytun moyiga botiriladi yoki Bergama tulum pishlogʻi bilan isteʼmol qilinadi. Qoʻlbola murabbolarning turlari koʻp boʻlib, atirgul, oʻrik, anjir, qulupnay, qora tut, behi, sitrus mevalari, anor, hatto baqlajon, oʻtlar, yongʻoq yoki mandarin qobigʻi kabi mahalliy mahsulotlardan tayyorlanadi, shuningdek yangi tvorog va qovurilgan oʻtlar yoki oʻtli pishiriqlar ham Egey nonushta stollarining ajralmas qismidir.
Qoradengiz mintaqasida nonushta stollari tuzlangan krep, makkajoʻxori noni, omlet va Laz pishiriqlari kabi mahalliy lazzatlar bilan toʻldirilgan boʻlib, kunni ajoyib boshlaydi. Biroq, Qora dengiz nonushtasi haqida gap ketganda, aqlga keladigan ilk retsept, shubhasiz, muhlama yoki mihlama sifatida ham tanilgan kuymakdir. Trabzon nonushtasiga oʻxshash bu mazali desert mahalliy makkajoʻxoridan olingan makkajoʻxori unini sariyogʻ va maxsus pishloq bilan aralashtirib qovurish orqali tayyorlanadi. Yangi Vakfikebir noniga mahalliy sariyogʻ, ustiga Anzer asal suriladi. Tabiiyki, turk nonushtalarining gavhari boʻlgan turk choyi mintaqaning mashhur choy maydonlaridan olingan choylar bilan damlangan holda beriladi.
Gastronomiya sohasida UNESCOning Creative Cities Network (Ijodiy shaharlar tarmogʻi) ga kiritilgan Gaziantep, Turkiyadagi ajoyib nonushta anʼanalari bilan diqqatni tortmoqda. Anʼanaviy turk nonushtasi, shuningdek, beyron shoʻrva, noʻxat oʻrami, kartlak kabobi, jigar, qovurilgan qaymoq, muhamara, tuxumli piyoz va katmer kabi mahalliy noz-neʼmatlarni oʻz ichiga olgan Gaziantep nonushtasi yuqori energiyali kunning ajoyib boshlanishidir!
Sharqning gavhari Vanning turk nonushta madaniyatida oʻziga xos oʻrni bor. Turkiyaning eng boy nonushtasi hisoblangan Van nonushtasi shaharning yerli mahsuloti oʻtli pishloq va anʼanaviy Van bulochkasidan tashqari, un va sariyogʻ bilan pishirilgan tuxum murtugʻa va qadimiy holva retsepti boʻlgan kavutni tanishtiradi va oʻzgacha tamni hadiya etadi. Van nonushtasining xilma-xilligini butun mamlakat boʻylab topish mumkin boʻlsa-da, bu ertalabki taomni uning maxsus tayyorlanadigan joyida tatib koʻrish chinakam unutilmas tajribadir.