So`ngi yangiliklar
Botir Zokirov stipendiyasi taʼsis etiladi
Ijtimoiy tarmoqlarda tarqalgan “margimush qabristoni” toʻgʻrisidagi xabarlar rostmi?
Tarix va tabiat uygʻunlashgan shahar: Egey mintaqasining sirli xazinasi Didim haqida
Qoraqalpogʻistonda bir oilaning 3 nafar aʼzosi koʻlda choʻkib ketdi
Buxorocha "davleniya": Sudning mustaqilligi qayerda qoldi?
Ҳафта бошида баъзи жойларда чанг-тўзонлар кузатилади
Namanganda yuk mashinasi savdo doʻkoniga borib urildi
“Salimboyvachcha” Toshkentda koʻrinish berdi
Parkentda yana 20 ming gektar hosildor uzum plantatsiyalari yaratiladi
viloyatda yetishtirilayotgan uzumlarning 40 ming tonnadan ortiq qismi 11ta davlatga, vino mahsulotlari esa 9ta davlatga eksport qilinmoqda.

Xabaringiz bor, kecha, 23-avgust kuni Toshkent viloyati Parkent tumanidagi Zarkent qishlogʻida 3 kun davom etadigan “Uzum sayli” xalqaro vinochilik festivali boshlandi.
Festival tumanidgi uzum yetishtirish boʻyicha yetakchi markazlardan biri boʻlgan uzumchilik fermer xoʻjaligida oʻtkazilmoqda. Folklor jamoalari, estrada sanʼatkorlari chiqishlari, xalq urf-odatlari va anʼanalarini aks ettiruvchi keng koʻlamli madaniy dastur tashkil etilgan. Eng yaxshi oshpazlar milliy pazandachilik mahsulotlari namunalarini, uzumdan anʼanaviy milliy ichimliklar va shirinliklar tayyorlash mahoratini namoyish etishdi.
Shuningdek viloyatda uzumchilik sohasiga oid asosiy koʻrsatkichlar taqdim etildi. Unga koʻra:
viloyatdagi uzumzorlar maydoni 13 ming gektardan 19 ming gektarga yetkazildi;
yetishtirilayotgan uzumlarning 40 ming tonnadan ortiq qismi 11ta davlatga, vino mahsulotlari esa 9ta davlatga eksport qilinmoqda.
kelgusi 3-yilda viloyatda yana 20 ming gektar hosildor uzum plantatsiyalarini yaratishni rejalashtirilgan, natijada uzum maydonlari 39 ming gektarga yetkaziladi, natijada yetishtirilgan hosil 400 ming tonnaga oshirilishi rejalashtirilgan;
Oʻzbekistonda 28dan ortiq xoʻraki va vinobop uzum navlari yetishtirilayotgan boʻlsa, shundan 13tasi aynan Toshkent viloyatida yaratilgan.
Eng asosiysi aholi xonadonlarida uzum yetishtirish, mayiz, shinni kabi mahsulotlarni tayyorlashning asrlardan-asrlarga oʻtib kelayotgan anʼanaviy usullarini yanada rivojlantirishga alohida eʼtibor qaratilmoqda.



